K aktualizácii Katalógu podporných opatrení prispela najmä spätná väzba z praxe

Minulý školský rok priniesol do slovenských škôl reformu, ktorá adresne pomáha rozvíjať potenciál detí a žiakov a pomáha im prekonávať prekážky vo výchove a vzdelávaní. Katalóg podporných opatrení (Katalóg) prešiel v súčasnosti aktualizáciou, ktorá vychádza z doterajšej praxe.

 „Vďaka 21 podporným opatreniam definovaných v Katalógu podporných opatrení pomáhame deťom, žiakom a žiačkám naplno rozvinúť ich jedinečné schopnosti a osobnosť. Balíček podporných opatrení kladie dôraz na posilnenie prevencie a predchádzanie vzniku ťažkostí vo vzdelávaní u všetkých detí a žiakov. Zavedenie Katalógu podporných opatrení do vzdelávacieho systému predstavuje najväčší posun v oblasti inkluzívneho vzdelávania na Slovensku,“ uvádzajú z odboru podpory formálneho vzdelávania, oddelenia pre inklúziu a špeciálnu pedagogiku, rané a predškolské vzdelávanie v Národnom inštitúte vzdelávania a mládeže (NIVaM).

NIVaM na základe spätnej väzby od školských zamestnancov identifikoval spôsoby, ako Katalóg ďalej zlepšiť. Nový systém podpory reaguje na špecifické potreby detí vrátane talentovaných a podporuje ich osobnostný rozvoj.

Odbor podpory formálneho vzdelávania NIVaM v spolupráci s Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže  SR (ministerstvo) v období od júna do augusta 2024 Katalóg podporných opatrení aktualizoval. Súčasná podoba Katalógu  je dostupná na webovej stránke ministerstva https://podporneopatrenia.minedu.sk/katalog-podpornych-opatreni/.

Zavedenie systému podporných opatrení, realizované novelou školského zákona v máji 2023, predstavuje významný krok v zlepšovaní kvality inkluzívneho vzdelávania na Slovensku,
a je súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR.


https://podporneopatrenia.minedu.sk/


Zdielať tento článok