Kľúčovými slovami tohtoročného Európskeho dňa jazykov budú jazykové vzdelávanie a mier

Učme sa jazyky, vnímajme jazykovú aj kultúrnu rozmanitosť a využívajme možnosti celoživotného vzdelávania. Európsky deň jazykov (26. september) nesie v sebe jasnú motiváciu a pripomenie nám ju i tento rok. Získajte prehľad o tom, čo všetko sa chystá pod mottom aktuálneho ročníka „Jazykmi za mier“.          

 „Európsky deň jazykov (26. september) vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov. V členských krajinách Európskej únie si ho každoročne pripomínajú školy prostredníctvom rôznych aktivít. Realizujú sa súťaže, kvízy, besedy, školské rozhlasové vysielania či športové podujatia. Cieľom je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania,“ konkretizuje Denisa Ďuranová, národná koordinátorka za SR pri Európskom centre pre moderné jazyky Rady Európy (ECML) z Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVaM), ktorá je zároveň členkou Správnej rady ECML za SR.

Nižšie ponúkame prehľad, ktorý stručne prevedie podujatiami, súťažami, iniciatívami aj zaujímavými materiálmi pripravenými na aktuálny ročník Európskeho dňa jazykov s mottom „Jazykmi za mier.“  


Podujatia


  • Prehľad rôznych aktivít a podujatí k Európskemu dňu jazykov 2024, ktoré budú usporiadané v Slovenskej republike a v iných krajinách, sa nachádza na webovom sídle Európskeho centra pre moderné jazyky Rady Európy (ďalej i ECML), kde môžu školy a organizátori podujatí zaregistrovať svoju aktivitu.
  • Európsky deň jazykov 2024: Oslávme jazykovú rôznorodosť!

V dňoch 26. a 27. septembra 2024 sa uskutoční podujatie Európsky deň jazykov, ktorým oslávime jazykovú a kultúrnu rôznorodosť nášho kontinentu. Tento ročník ponúkne pestrý program pre žiakov, učiteľov ako aj širokú verejnosť. Organizátormi podujatia sú NIVaM, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku – Kancelária generálneho riaditeľstva pre preklad a niekoľko kultúrnych inštitútov.

V Novej Cvernovke sa 26. septembra 2024 uskutoční podujatie s pracovným názvom „Festival jazykov“, kde budú mať žiaci možnosť zúčastniť sa na rôznych jazykových hrách, workshopoch a prezentáciách.

Podvečer sa v priestoroch Kácečka uskutoční obľúbená aktivita „Speak Dating“. Účastníci si budú môcť vyskúšať konverzácie v rôznych jazykoch, zoznámiť sa s novými ľuďmi a zlepšiť svoje jazykové spôsobilosti v neformálnom prostredí.

Do on-line prostredia sa program prenesie 27. septembra 2024. V dopoludňajších hodinách sú pre žiakov pripravené interaktívne workshopy.

Cieľom podujatia je podporiť jazykové vzdelávanie a celoživotné učenie sa jazykov, pretože znalosť cudzích jazykov otvára dvere k novým kultúram, prispieva k prekonávaniu nedorozumení a k budovaniu mostov medzi rôznymi kultúrami.

Podrobný program podujatia bude zverejnený v druhej polovici septembra 2024 na webovom sídle NIVaM, webovom sídle Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a na sociálnych sieťach oboch inštitúcií.


Súťaže


  • Najinovatívnejšie podujatie k Európskemu dňu jazykov 2024

Európske centrum pre moderné jazyky Rady Európy realizuje súťaž pre všetkých organizátorov Európskeho dňa jazykov o  najinovatívnejšie podujatie roka. Hlasovanie je realizované od 20. septembra 2024 do 20. októbra 2024. Bližšie informácie sú dostupné na oficiálnom webovom sídle ECML.

  • Tričko Európsky deň jazykov 2025

Európske centrum pre moderné jazyky Rady Európy vyhlasuje súťaž v tvorbe dizajnu na tričko Európskeho dňa jazykov 2025, do ktorej je možné sa zapojiť do 31. decembra 2024. Bližšie informácie o súťaži sú dostupné na oficiálnom webovom sídle ECML.             


Iniciatívy


  • Jazykmi za mier

V rámci iniciatívy Jazykmi za mier môžu triedy, prípadne školy vytvoriť plagát, ktorý ilustruje tému Jazykmi za mier. Plagát by mal kreatívnym spôsobom reflektovať jednotu a porozumenie v rôznych jazykoch a aktívne prispieť k využívaniu jazykov ako prostriedku na prekonávanie jazykových a kultúrnych rozdielov. Vybrané príspevky budú prezentované na webovom sídle k Európskemu dňu jazykov a 5 najkreatívnejších príspevkov získa cenu. Bližšie informácie budú zverejnené na oficiálnom webovom sídle webovej stránke ECML. 

  • Najťažšie vysloviteľné písmeno/slovo/slovné spojenie

V rámci iniciatívy môžu žiaci pripraviť krátke video s najťažšie vysloviteľným písmenom/slovom/slovným spojením zo svojho materinského jazyka alebo jazyka, ktorý sa učia, t. j. uviesť toto písmeno/slovo/slovné spojenie a prečo je náročné ho vysloviť. Napríklad písmeno „ř“ z českého jazyka je údajne jedno z najťažších písmen na svete. Výber videí bude zverejnený na webovom sídle k Európskemu dňu jazykov. Bližšie informácie k iniciatíve budú zverejnené na oficiálnom webovom sídle ECML.  

  • Na webovom sídle Európskeho centra pre moderné jazyky Rady Európy prebieha on-line anketa na tému Akú najlepšiu radu môžete dať niekomu, kto sa začína učiť jazyk?. Výsledky ankety budú zverejnené 25. septembra 2024. Anketa je dostupná na oficiálnom webovom sídle e ECML.

Materiály


  • Informácie k Európskemu dňu jazykov, rady pre organizátorov podujatí v základných a stredných školách, námety pre učiteľov, nové materiály a súbory na stiahnutie, infografiky, jazykové hry a rôzne iniciatívy sú dostupné na oficiálnom webovom sídle ECML. 
  • Príručka jazykových výziev tajného agenta a tajnej agentky

Príručka jazykových výziev v rôznych svetových jazykoch vrátane slovenského je dostupná na webovom sídle ECML i ako aplikácia. Výzvy a kvízy obsiahnuté v aplikácii povzbudzujú žiakov, aby využili množstvo príležitostí, ktoré sú k dispozícii na precvičenie alebo získanie ďalších informácií o jazyku mimo kontextu triedy. Môžu súťažiť s kamarátmi v dosahovaní výziev, identifikácii krajín a jazykov a plnení kvízov. Aktualizovaná verzia aplikácie je k dispozícii na oficiálnom webovom sídle ECML. | príručka v PDF formáte

  • Jazyková cesta naprieč Európou, Larino putovanie po regionálnych a menšinových jazykoch EurópyPublikácie Jazyková cesta naprieč Európou, Larino putovanie po regionálnych a menšinových jazykoch Európy sprevádzajú Laru na ceste za poznaním rôznych jazykov, ktorými sa hovorí na celom kontinente. Publikácie ponúkajú pohľad na mnohé a rozmanité jazyky, zvyky a kultúry existujúce v Európe vrátane regionálnych a menšinových jazykov, pričom cieľom je poukázať na rozmanitosť európskeho jazykového prostredia. Publikácie sú k dispozícii v rôznych jazykoch vrátane slovenského a spolu s nahrávkami, nálepkami a informáciami pre učiteľa sú zverejnené na oficiálnom webovom sídle ECML.

 


 Európsky deň jazykov | 26. september 2024 | leták


 

 

Zdielať tento článok